Vieš kedy je správny čas na odchod? Verím, že ja už áno

Vieš kedy je správny čas na odchod? Verím, že ja už áno

Podnikanie

V rámci ročnej reflexie už 10-ty krát hodnotím posledný rok.

A kým návyk zostáva rovnaký, forma sa niekoľkokrát menila.

Čo som pridal v roku, ktorý mi viac zobral ako dal?


Zo začiatku som si robil len obyčajný freestyle writing v Moleskine. Ďalších sedem rokov mi postačovali cvičenia v Žurnáli. Sebareflexia. Desaťročnica. Pätročnica. Ročnica. Stále dookola.

Vízia sa s pribúdajúcim časom vyvýjala. Ale kladné hodnotenia zostávali.

Čo robiť v prípade, keď želaný posun neprišiel?

Čo keď projekty nerástli, ale zmenšovali sa? Čo keď mi tento rok viac vzal ako dal?Takýto rok si reflexia pýta nové prístupy. Našťastie v tom nie som sám.

Na pomoc si prizvem Patrika Rolfa.  Práve on mi pomohol uvedomiť si, že:

Aj pri úspešných projektoch treba odísť včas.

V knihe From Nerd to Pro popisuje sériu otázok, ktoré mu dávajú zrkadlo na to, či sa hýbe správnym smerom.

Ak nie, je načase niečo zmeniť, stiahnuť sa z projektu alebo dokonca odísť. Tie Patrikove sú žiaľ dosť zamerané na April, jeho kávový business.

Tak som si pripravil otázky vlastné. Viac všeobecné.

Týchto 5 otázok mi pomáhalo tento rok

  1. Som vo firme stále pridanou hodnotou? Má moja práca potenciál posunúť aj iných?
  2. Priblížili sme sa za posledný rok bližšie k našej vízii? Verím jej stále rovnako?
  3. Ovplyvňuje moja práca negatívne iné oblasti môjho života? Ak áno, viem ju robiť aj tak, aby na ne nevyplývala?
  4. Je práve moja práca najlepšou cestou, ako dosiahuť osobné ciele? Zaplatí mi účty?
  5. Používam stále naše produkty? Verím im natoľko, že im obetujem ďalší rok života?

Ako to nakoniec dopadlo?

Toto mentálne cvičenie mi pomohlo s pár dilemami.

A vyriešilo zopár potrebných odchodov.

O tom snáď už nabudúce.

Podnikám. Pre lepší svet

Po 7 rokoch vedenia madebythe: ti viem povedať, prečo ti večná snaha o rast môže zničiť podnikanie. A že menej je niekedy viac.

V newsletteri Degrowth ťa každý mesiac nechám nahliadnuť až do našej kuchyne. Bez servítky ti naservírujem to najlepšie z hodnotového podnikania v Žurnáli, Poustri, Hikemates a Brot Books Deli.